BEŞ PALAMUT



(wowturkey.com , halily )
Beş Palamut , Antalyanın kuzeyinde kurşunlu şelalesinin batısında bir yer.
Antalya deyince genelde aklımıza deniz kum güneş gelir.
Fakat Antalya değişik kültür ve toplulukların da yaşamış olduğu bir şehirdir.
Bu kültür toplumlarından biri de yörüklerdir.
Yörükler yazları yaylalara , kışları sahile inerek sürdürdükleri yaşamlarında , değişik konaklama yerlerinde göçlerini dinlendirerek yurtlarına ulaşırlardı.
Honamlı yörüklerinden Çoşlu obası için bir kültürel belgesel araştırması sırasında sık sık konuşmaların arasında geçen "beş palamut" konaklama yerini incelemeye gittiğimde çok etkilendim ve oradaki asırlık palamut ağaçlarını ve konaklama yerini sizlerle paylaşmak istedim.



Yörükler keçi kılından yaptıkları çadırlarında yaşam sürdürdükleri için yıllar sonra onların izlerini bulacak herhangi bir yapı bulunmamakta. Çadır bu , kaldırıp gidersin , yerinde bir kaç güne ot biter izler doğaya karışır gider.
Etrafı çam ormanları ile kaplı Beşpalamut'ta ki küçük ovacıkta bulunan su kuyuları Çoşlu yörüklerinin izlerini bulmaya yardımcı olmaktadır. Su kuyularının içinde hala su var ve hala gelen geçene bir kova su verebilmekte.
Bu ovacıkda dolaşırken oradaki bir dönem buralarda konaklayan Çoşlu yörüklerinin göç katarlarındaki hayvanlarının, gelinlerinin, kızlarının seslerini duyar gibi mistik bir havaya girebiliyorsunuz. Belkide yanınızda getirdiğiniz soğuk yiyeceklerinizi bir palamutun gölgesinde yiyerek geçmiş dönemlere dalıp göç katarındaki çanların seslerini bile hissedebilirsiniz.



Acı bir gerçek daha var ki , bu bizim doğayla inadına savaşımız sanki. Koruyamıyoruz güzel olan birşeyleri.
Asırlık o güzelim palamut ağaçlarına Çoşlu yörükleri o kadar gelip geçtikleri halde hiç bir zarar vermemişler.
Ama ne zaman ki yörüklerin patika yollarının yerine araba geçecek bir yol yapılmış o zaman felaket başlamış. Güzelim palamutlar kesilip kamyolara yüklenip birileri tarafından odun yapılıvermiş.

Bazı düşüncesiz insanlarımız sanırım doğal güzelliklerimizin değerini ancak onları kaybedince anlayacak. Yada bunları düşünebilecek kadar da duyarsız olarak yaşayıp gidecek.





( Bu güzel yazı ve fotoğraflara wowturkey.com sitesini gezerken rastladım... O kadar güzellerdi , anlattıkları o kadar anlamlar yüklü idi ki , " halily " takmaadı ile ile yayınlanmış bu nefis yazıyı ve resimleri burada sizlerle paylaşmak istedim.. )

3 yorum:

  1. Harika bir paylaşım,bayılırım bu tip yazılara..
    Abim Antalya bende Fethiye den gidiyoruz Kalplerimiz bir miş :D
    ama küstüm birazcık beni izlediklerin kısmına koymamışsın :(
    Hülyayı benden daha çok mu seviosun :(

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, Ben halily takma isimli kişi. buna benzer çok izlenimlerim var dogayı çok severim ve zaman buldukçada insanlarla paylaşmak isterim. benim bu izlenimime burada yer verdigi icin blog sahibine teşekkür etmek istedim. Bu yazıyı tesadüfen google arama yaparken buldum.
    Halil Yıldırım ANTALYA

    YanıtlaSil
  3. sevgili halil yıldırım,izlenimlerinizi urada okumak bizim için bir zevkti..
    bu güzel anlatım için biz size teşekkür borçluyuz.
    Sevgiler

    YanıtlaSil

 
Clicky Web Analytics