YAZ GELİYOR ....



Yaz ayları , çoğumuz için , bol güneş , bol açık hava ,masmavi deniz , cıvıl cıvıl gezmeler , yemyeşil doğayı çağrıştırır , değil mi ?


Kimimiz deniz kenarında , kum banyoları hayal eder ,kimimiz ,açık hava etkinlikleri ,geziler, turlar ...

Kimimiz de ,tatil yapma lüksüne sahip değildir , yaz kış demeden çalışıp yoksulluk canavarı ile savaşmak zorundadır..

Bir de , yazın yaklaşmasıyla birlikte ,TV haber bültenlerinde , gazete köşelerinde kalmış haberlerde şöylece bir üstünkörü izlediğimiz ya da gözattığımız , orman yangınları haberleri çoğalacaktır gittikçe ... trafik kazalarını artık nasıl kanıksadıysak , kanıksayacağız öyle yine ..

Adeta ,tavşanların ,kaplumbağaların , kuşların , yılanların çığlık çığlığa alevlerin içinde yanışını .. doğanın çığlıklarını duymayacak sağırlaşan kulaklarımız..




behzattepe'den Balçova teleferik tepesine bakış ---GaziemirOrman İşletme Şefliği


Cayır cayır yanan o yaşlı , ne günler ne asırlar görmüş ulu çınarların , 1000 yıllık zeytin ağaçlarının , O yaşlı kızılçam ağacının gözyaşlarını ,gövdesinden sızan reçinelerin o yakıcı kokusunu hissetmeyeceğiz..

Antalya'nın şurasında ,İzmir'in burasında yine orman yandı diyecek spiker , ama , biz o alevlerin içinde , nelerin yokolup gittiğinden bihaber olacağız..

Geleceğimiz yokolup gitmekte aslında yanan her bir canlı ile birlikte....

Doğaseverler ve ormancılar diken üstündedir yaz boyu .. Hüseyin'in babası gibi , her an , alevlerle savaşmak için...

Dağcılar , yürüyüşçüler , hepsi doğaya yönelecek bir tehdide karşı seferberdirler..

Kimileri yanar , kimileri yaralanır , sakat kalır bu mücadelede.... Yani ateş ,düştüğü her yeri yakmaktadır , sadece o güzelim ormanı değil...

Orman Genel Müdürlüğü , bir yandan orman yangınlarının meydana gelmemesi için önceden çalışmalar yapmakta , öte yandan da çıkan orman yangınlarının en hızlı en etkili söndürülmesi için son hazırlıklarını yapmaktadır bu günlerde...

Okullarda , köy kahvelerinde , askeri birliklerde orman yangınlarının çıkmaması için nasıl hareket edilmesi gerektiği anlatılmakta ,bir yangın çıktığında ise nasıl hareket edileceği yönünde eğitimler verilmekte , diğer kurumlarla , doğasever köylüler ve kentliler ile nasıl işbirliği yapılacağı planlanmaktadır.


Gaziemir Orman İşletme Şefliği , Görece -Yangın sahasında dikim yapılıyor


TV ve diğer yayın organlarında orman yangınlarına dikkat çekilmekte , tedbirli ve dikkatli olunması yönünde uyarıcı yayınlar yapılmaktadır..

Müftülüklerimiz ,cuma hutbelerinde ,orman ve doğa ile ilgili bilgiler vermekte , cemaatini yangınlara karşı uyarmaktadır..

Yangınların % 99 unun sigara , piknik ateşi ve tarla temizliğinden çıktığını rahatça söyleyebiliriz

Orman yangınlarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en alt seviyeye düşürülebilmesi için , bir kısım insanların duyarsızlığını , umursamazlığını ,adamsendeciliğini ortadan kaldırmamız gerektiği bu % 99 oranından da apaçık görülmektedir.

Doğa ve ormanın önce kendisi için ne anlam taşıdığının , orman ve yaban hayatının ,doğanın tahribinin dünya daki canlılığı nasıl tehdit ettiğinin insanların beyinlerine işlenmesi , sürekli bilgilendirmesi ve eğitilmesi şarttır.

Bu , orman teşkilatının olduğu kadar , sivil ya da resmi , herkesin , her kuruluşun rol alması gereken büyük bir anlatma-aydınlatma eylemine girişilmesine bağlıdır.
Orman idaresi tarafından , yangın açısından tehlikeli sezona girilmeden , çıkabilecek yangınlara karşı , haberleşme , gözetleme organizasyonları faaliyete geçirilir.

Yangın söndürme araç gereç makinaları aktif hale getirilir.

Dozerler ,greyderler ,uçaklar,helikopterler , arazözler , yangına en süratli müdahele edecek şekilde konuçlandırılır..

Orman yolları ulaşıma açık halde tutulur , yol kenarları ve ormanlarda ana sırtlardaki yangın emniyet yol ve şeritlerinin ot ve yancı maddelerden temizlenmiş olması sağlanır.

Gaziemir Orman İşletme Şefliği---Ana sırtta , yangın emniyet şeridi açılıyor


Bunlar ,bütün bu işler , hep bu milletin parasıyla yapılmaktadır..

Sigara atan ,piknik ateşinden yangın çıkaran vatandaşımız bilmemektedir ki ,onun neden olduğu yangınlar , bu milletin , kendisi de dahil olmak üzere ,cebinden çıkan trilyonlarca para masraf edilerek söndürülmektedir..

Bu yangınlarda onbinlerce milyonlarca canlılar ,otlar ,ağaçlar yanıp yok olup gitmektedir.. Bunların ekonomik değerini hesaplamak ise mümkün müdür ?


Vahşi Batıdaki ormanları kesip yakıp yok eden ,toprağı , suyu , soluduğumuz havayı zehirli atıklarla kirleten Beyaz Adam'a Kızılderili'nin söylediği sözü , gelin de hatırlamayın :

"-Beyaz Adam ,her şeyi kaybettiğinde , son ağaç ta kesildiğinde ,son ırmak ta kuruduğunda , son balık ta tükendiğinde ,son kuş ta vurulduğunda , paranın yenilebilen bir nesne olmadığını anlayacak ,ama iş işten geçmiş olacaktır.."

Bunu farkında olan insanlarımız , gençlerimiz , daha duyarlı daha bilinçlidir eskiye göre...

Doğayı korumanın ya da tahrip etmenin kendilerine neye malolacağını ve sonuçlarını daha iyi algılamaktadırlar...

Geçtiğimiz yıllarda , ormanlık alan ve civarlarındaki en küçük dumanı ve ateşi , cep telefonları ile yangın daha genişlemeden :

ALO 177 : ORMAN YANGIN İHBAR MERKEZİ

ALO 156 : JANDARMA İMDAT

ALO 155 : EMNİYET

telefonlarına ücret ödemeden bildirilmesi , pek çok sigara ya da piknik ateşinin orman yangınına dönüşmesini engellemiştir.

Orman görevlileri yangın sahasına ulaştığında ,civardaki doğaseverleri , dağcıları ve köylüleri tüm güçleri ile ateşle savaşırken görmektedirler artık..

Ama bu henüz yeterli midir , değildir bana göre..... Artık daha fazla yokolmaması için doğanın , kaybedilenleri de süratle yerine koyma eylemine tüm toplum katılmalıdır..



3 yorum:

  1. ben izmire her gidişimde manisa bornova arasında harap+bitap düşmüş eski adı orman olan o yerleri gördükçe içim parçalanıyor...yazık ya...bitek orası değil,duyduğumuz duymadığımız pekçok yerde yangın çıkıyor...ormanlar elden gidiyor...bir panoda yazıyordu,yanan aslında ciğerlerimizdir diye...evet aynen öyle, yanan orman değil ciğerlerimizdir...çok üzücü,nolur hepimiz dikkat edelim hassas olalım bu konuda...

    YanıtlaSil
  2. yandı bitti kül oldu ormanlar...dün istanbulda oturanlar bilir sahilyolundan eve giderken baktımda yurdum halkı çayır çimenlere yayılmış piknik yapıyor mangallar yanıyordu cayır cayır...eyvah dedim artık haftasonları ormanlarda piknik fasılları başlar ve devamındada yangınlar...kötü haber tellalı gibiyim ama umarım yanılıyorumdur
    :(

    YanıtlaSil
  3. Abi merhaba mesajını aldım teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

 
Clicky Web Analytics