Dünyanın suyu azalıyor


On yıllar önce ,bilimsel bir toplantıda Bilim adamlarının dünyanın su sorununa dikkat çekmek için söylediği şu sözler , alarm saatinin çalma zamanının gittikçe yaklaştığını gösteriyordu :
-İki bardak suyunuz varsa , ne olur bir bardağını saklayın .. Çünkü önümüzdeki on yıllar içinde , o bir bardak suya muhtaç olacağınız günler gelecek ..

A.A dan alınan aşağıdaki haber de ayni tehlikeye dikkat çekiyor ...
********************************
Dünyanın suyu azalıyor
Günümüzde yaklaşık 1,3 milyar kişi su sıkıntısı çekerken, gelecek 25 yılda bu sayının 2 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) Türkiye temsilciliğinin verilerine göre, Türkiye, sanıldığı gibi su zengini değil.


Karamsar tablonun ardından su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı alınabilecek önlemler şöyle sıralanıyor:

Hortumla araba yıkamayın.

Bozuk muslukları tamir ettirin.


Diş fırçalarken, traş olurken ya da bulaşık yıkarken muslukları açık bırakmayın.

Su kirliliğini azaltmak için çamaşır suyu ve diğer temizlik malzemelerini mümkün olduğunca az kullanın.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) Türkiye temsilciliğinin verilerine göre, yeryüzündeki tüm canlılar için yaşamın temel kaynağı olan su giderek tükeniyor.

Dünyanın yüzde 70’i sularla kaplı olmasına rağmen, tatlı su kaynakları bunun yalnızca yüzde 2,5’luk oranını tutuyor.

Yeryüzü nüfusunun beşte biri su kaynaklarının yanlış kullanımı, kirlilik, alan kaybı gibi nedenlerden dolayı sağlıklı, temiz ve içilebilir su kaynaklarından mahrum bulunuyor.

Günümüzde yaklaşık 1,3 milyar kişi su sıkıntısı çekerken, gelecek 25 yıl sonunda bu sayının 2 katına çıkması tahmin ediliyor.
Su talebinin de son 25 yıl içinde yüzde 60 arttığı belirtiliyor.
Veriler, Türkiye için de karamsar bir tablo ortaya koyarken, Türkiye’nin bilinenin aksine su zengini olmadığı ifade ediliyor.
Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına düşen yıllık ortalama su miktarının en az 10 bin metreküp olması gerektiği bildirilirken, bu miktar Türkiye’de yalnızca bin 430 metreküp.

SU KULLANIMINI AZALTMA ÖNERİLERİ

Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gündelik hayatta kolaylıkla alınabilecek önlemler ise şöyle sıralanıyor:
-Araba yıkarken kova ve sünger kullanarak, hortumla araba yıkama işlemi en aza indirilebilir. Hortumla yıkama yılda yaklaşık 550 litre su kullanımına eşittir.
-Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evde kullanılan toplam su miktarının yüzde 5’ini tutmaktadır. Su tüketimini azaltmak için bozuk olan musluklar ve tuvalet tesisatını tamir ettirerek bu oran azaltılabilir.

-Diş fırçalarken, traş olurken ya da bulaşık yıkarken açık bırakılan musluk dakikada, yaklaşık 15-20 litre suyu boşa harcanmasına neden olur.

-Evde en fazla su tüketilen yerlerden biri tuvalettir.

Bir kişi yılda ortalama 49 bin 140 litre suyu tuvaletlerde tüketir.


Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere kıyasla yüzde 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır.

Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür.

Su kirliliğini azaltmak için çamaşır suyu mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

Evlerde kullanılan temizlik malzemeleri atık sularla birlikte nehirlere karışır.

İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik malzemeleri kullanılarak su kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunulabilir.


Evde su tasarrufu yapmanın bir başka yolu da musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltan, ancak su basıncını artıran yeni sistemlerdir

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics