Küllerinden doğan yangın gözetleme kulesi





Meryemana Evi’nin de yer aldığı Bülbül Dağı’nda 2 yıl önce çıkan büyük yangında personelinin son ana kadar terk etmediği Meryemana yangın gözetleme kulesi , gördüğü büyük hasar sonrası yeniden ayağa kaldırıldı

SELÇUK - İzmir’in Selçuk ilçesinde 20 Ağustos 2006 günü çıkan ve Meryamana Evi’nin de bulunduğu Bülbül Dağı’nda 350 hektar kızılçam ve fıstık çamı ormanının yanmasına sebep olan yangında büyük hasar gören Meryemana Yangın Gözetleme Kulesi, seyir terası ve müzesiyle birlikte küllerinden yeniden doğdu.

Türkiye’nin yanı sıra Vatikan ve Avrupa’nın diğer bazı ülkelerinin de gündemini meşgul eden ve kısa sürede, görev yerini terk etmeyerek hayatlarını riske atan personelin bulunduğu Meryemana Gözetleme Kulesi’ne kadar ulaşan yangının, burada da ağır hasara yol açması üzerine başlatılan çalışmalar tamamlandı.

Kulenin, ülkede ilk kez uygulanan özgün bir mimari projeyle hazırlandığı kaydedildi.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, bütün dünya Hıristiyan alemince kutsal sayılan, yerli ve yabancı her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Meryemana Evi yakınındaki kuleyi yeniden inşa ederken, farklı bir misyon da yüklenmek istediklerini bildirdi.

Projenin tamamının İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı mimar ve mühendisler tarafından hazırlandığını ifade eden Çiftçi, 4 katlı sekizgen binanın yerli ve yabancı turistlere yakın zamanda açılacağını belirtti.

Çiftçi, "şu anda çalışmaları tamamlanan kuleyi ve müzemizi ziyarete gelecek yerli ve yabancı turistler, geçmişten günümüze teşkilatımızın faaliyetleri hakkında bilgi alırken, orman sevgisi ve bilinci de pekiştirilmiş olacak" dedi.

Çiftçi’nin verdiği bilgiye göre, Meryemana Yangın Gözetleme Kulesi’nin ilk katında Ormancılık Tarihi Müzesi yer alıyor. İkinci katında personel lojmanı bulunan kulenin üçüncü katı ise seyir terası olarak dizayn edildi. Yangın gözetleme merkezi ise en üst katta projelendirildi.

(aa)

...............................................................................

Meryemana Kulesi müze yapılıyor
İzmir’in Selçuk İlçesi Meryemana Sarıkaya Tepe Mevkiin’de 20 Ağustos 2006’da çıkan orman yangınında 350 hektar çam ormanıyla birlikte kül olan yangın kulesi müze olacak. Selçuk’daki orman yangınında alevler Meryamana Evi’nin duvarlarına ulaşmış, hemen yakınındaki Bülbül Dağı zirvesindeki Orman Yangın Gözetleme Kulesi de kül olmuştu. Görevliler alevler binayı sarmadan sadece beş dakika önce terkedip canlarını son anda kurtarmıştı.
Yangında ağır hasar gören Meryemana Yangın Gözetleme Kulesi Türkiye’de de ilk defa uygulanan özgün bir mimarı proje ve işlevle hazırlanarak küllerin arasından yeniden doğuyor. Her yıl onbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Meryamana Evi’ne çok yakın olan kulenin inşaasına başlandı. Sekizgen şeklinde dört katlı yapılan kulenin birinci katında ormancılık tarihi müzesi, ikinci katında görevli evi, üçüncü katında turistler için seyir terası ve son katında da yangın gözetleme merkezi bulunacak. Yetkililer inşaatın yüzde 90’ının tamamlandığını bildirdi. Bu arada geçen yıl ağaçlandırılan bölgedeki fidanların boy vermeye başlaması yetkililerin yüzünü güldürdü.

Tarih: 6 Şubat 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Mustafa Oğuz





0 yorum:

 
Clicky Web Analytics