'Türkiye ormanlarını koruyor'!..

Her yıl çıkan yangınlarda binlerce hektar ormanlık alanın yok olduğu, tarım alanları, çöp depolama sahaları, turistik tesisler açmak için binlerce ağacın kesildiği Türkiye'nin, tüm bunlara rağmen, 'ormanlık alanlarını artıran ülkeler' arasında olduğu açıklandı.

ABD'de yayımlanan bir rapora göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 22 ülke 'ormanlık alanlarını koruyor, hatta artırıyor'.

Türkiye en fazla ormanlık alana sahip olan 50 ülke arasında gösteriliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2004 yılı verilerine göre, Türkiye'nin yüzde 27.2'si ormanlık alanlardan oluşuyor.

Finlandiya'nın Helsinki Üniversitesi'nden çevre uzmanı Pekka Kauppi tarafından yapılan ve ABD'deki Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 50 ülkeden 22'sinin son 15 yılda ormanlık alanlarını artırmayı başardıkları kaydedildi.

Rapora göre, Türkiye bu ülkeler arasındaki yerini 'ağaçlandırmaya verdiği önem' sayesinde aldı. Zira, Türkiye en fazla ağaçlandırma yapan 10 ülkeden biri.


Son 60 yıldaki ağaçlandırmanın yüzde 20'si son 4 yılda yapıldı. Bu sene 350 bin hektar saha 'ağaçlandırma' ve 'erozyon kontrolü' altına alındı. Yıl içinde, söz konusu alanlara yaklaşık 3 milyon fidan dikilecek, ormanlık alanlar da yaklaşık 30 bin hektar artırılacak.

Araştırmaya göre ormanlık alanlarında artış sağlayan bazı ülkeler şöyle: Türkiye, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, ABD, Rusya, İspanya, Polonya ve Çin.

Tarım alanları oluşturmak için ağaç kesimlerinin devam ettiği Brezilya, Endonezya ve Nijerya gibi ülkelerde ormanlık alanlar ise 15 yıllık dönemde hızla azaldı.

Dünya genelinde de durum parlak değil. Dünyanın yüzde 30'u ormanlık alan, ancak her yıl 13 milyon hektar ormanlık alan kaybediliyor.
CNNTÜRK

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics