Samandağ'da rüzgar 1.2 milyon haneye enerji için esiyor

21.03.2008 | Anadolu Ajansı | Haber

Samandağ'da Aksa Enerji tarafından yapılan 15 türbinden oluşan rüzgar enerjisi santralı test çalışmasına başladı. Santral devreye girdiğinde yılda 110 milyon kilovat elektrik üretecek.


Hatay'ın Samandağ ilçesinde Sebenova ve Gözene köyleri arasında yapılan, yıllık 110 milyon kilovat saat enerji üretimi sağlayacak rüzgar enerji santralı test çalışmalarına başladı. Santral 5 Nisan Cumartesi günü Enerji Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla açılacak. Santralı kuran Aksa Enerji Üretim Anonim Şirketi, Enerji Proje Müdürü Sancar Saraçoğlu, 15 türbinden oluşan santralın yaklaşık 60 milyon euro değerinde olduğunu ve 2 yılda tamamlandığını söyledi.

Saraçoğlu yaptığı açıklamada santralın tam kapasiteyle çalışması halinde 1.2 milyon hanenin elektrik tüketimini karşılayacağını belirten Saraçoğlu, şöyle devam etti: "Santralın toplam kuruluş gücü 30 Megavat olacak. 25 yıl işletmede kalacak santral için hiç bir girdi yakıt kullanılmayacak ve aynı zamanda çevre dostu olan bu yatırımlar ile yenilenebilir enerji konusunda öncülük yapmış olacağız. Test çalışmalarına başladık. Yılda 110 milyon kilovat enerji üreteceğiz. Ürettiğimiz elektriği Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) vereceğiz."

Saraçoğlu, santralla aynı arazide köylülerin tarım yaptığını dile getirerek, hedeflerinin ilçeyi "enerji üssü" yapmak olduğunu söyledi.

Saraçoğlu Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli olarak çok şanslı bir ülke olduğunu kaydederek, bunun değerlendirilmediğini belirtti. Potansiyelin sadece binde 5'inin değerlendirildiğine dikkat çeken Saraçoğlu, "Santralların kurulacağı alanın kamulaştırılmasında büyük sıkıntı çekiyoruz. Hükümet daha ucuz ve çevre kirliği açısından daha iyi olan rüzgar enerjisi konusunda yatırımcıların önünü açmalı ve bir an önce daha esnek yasal düzenleme yapmalı. Çünkü ülkemiz rüzgar enerji santrali bakımından binde 5 değil, yüzde 15-20 kapasiteyi kaldırabilecek durumda. Böylece enerjide dışa bağımlılık biter" dedi.

Saraçoğlu, Türkiye'de tamamlanan 8 rüzgar enerjisi santralının toplam 144 megavat olduğunu, bunlardan 480 milyon kilovat saat elektrik üretildiğini, 11 yeni santralın yapımının sürdüğünü, bunların çok yetersiz olduğunu da belirtti.


Referans

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics