Çevre için kritik 5 yıl

27.11.2007 Cumhuriyet

BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) bu yıl için hazırladığı '2007-2008 İnsani Kalkınma Raporu' bugün açıklanacak. Raporda, 'Dünyanın, iklim değişikliği konusunda gidişini değiştirmek için beş yıldan az süresi var' uyarısı yapıldı.

UNDP tarafından hazırlanan " 2007/2008 İnsani Kalkınma Raporu " adlı rapor bugün açıklanacak. UNDP'den yapılan açıklamada, iklim değişikliğinin "21'inci yüzyılın insani gelişme mücadelesi" olarak tanımlandığı belirtildi. İklim değişikliğine karşı önlemlerde başarısızlığa uğranılması halinde yoksulluğu azaltmak için girişilen uluslararası çabaların önce duracağı sonra azalacağı belirtilen açıklamada, iklim değişikliğinden en önce ve en fazla, bu sorunda hiç payı olmayan en yoksul ülke vatandaşlarının etkileneceği belirtildi.

Raporda "Geleceğe bakıldığında zengin ya da güçlü olsun, hiçbir ülke küresel ısınmanın etkisine bağışık olamayacaktır" denildi. Rapor iklim değişikliğinin sadece bir "gelecek senaryosu" olmadığı üzerinde duruyor. Kuraklığa, sellere ve büyük fırtınalara giderek daha fazla maruz kalmanın, şimdiden eşitsizliği yeniden güçlendirdiği belirtilen raporda şu temalar yer aldı:

"Dünya karşı durulamayacak bir ekolojik felakete doğru yöneliyor, bunun kaçınılmaz hale geldiği henüz aksi kanıtlanmamış bilimsel bir vakadır. İklim değişikliğinin işaret ettiği konu açıkça şudur: İnsani kalkınmada hayatımız boyunca görmediğimiz bir gerileme ve çocuklarımız ve onların çocukları için derin ve ciddi riskler. Dünyanın, gidişini değiştirmek için beş yıldan daha az bir zamanı vardır. Dünyanın iklim değişikliklerini yaratan unsurlara karşı eyleme geçme konusunda ne mali kaynak ne de teknolojik kapasite eksikliği bulunmaktadır. Eksik olan, konunun ne kadar aciliyet taşıdığı, insanlar arasındaki dayanışma, ortak çıkar duygularıdır."

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics