BU DOKTORU REHİN ALALIM -- (MEZOTELİOMA GERÇEĞİ)


Bilirsiniz , özellikle Orta Anadolu’nun zeolit içeren toprağa sahip bazı yörelerinde çok görülen mezotelyoma , özellikle akciğer zarını sararak genç yaş ölümlerine sebep olan bir hastalıktır.

Türkiye'de, Orta ve Güneydoğu Anadolu'da önemli bir halk sağlığı problemi oluşturmaktadır. Türkiye'de ayrıca Kapadokya bölgesinde 3 köyde (Tuzköy, Karain ve Sarıhıdır köylerinde) diğer asbest olmayan bir mineralin MPM epidemisine yol açtığı bulunmuştur. Bu mineral fibröz "zeolite" (erionit) olarak adlandırılmaktadır. Erionit en güçlü karsinojen (Kanser yapıcı) olarak kabul edilmekte olup, bu köylerde evlerin yapıldığı tüf kayaları ile evlerin dayanığı ve kiler olarak kullanılan mağaraların duvarlarında bulunmuştur.

Eski bir yayın olmasına rağmen , ilginçliği ve özgünlüğü nedeniyle , bugün size ülkemizin bazı yörelerinde insanların yaşlanmadan ölümüne sebep olan bir hastalığı , Mezotelioma ile ilgili çalışmalarını ve bu sırada yaşadığı ilginç olayları anlatan , Prof Dr. İzzettin BARIŞ'ın bir kitabını tanıtıyoruz...
Rahmetli Prof.Dr.İzzettin Barış, İç Anadolu Bölgesi'nde yaptığı araştırmalarda, toprakta bulunan bazı minerallerin (Erionite gibi) asbest gibi mezotelyomaya neden olduğunu saptamıştır. Anadolunun bazı yörelerinde beyaz toprak adı verilen bu mineralleri içeren toprak, sıva ve boya malzemesi olarak evlerin duvarlarına sürülmekte ve bu nedenle bu bölgelerde mezotelyoma sık görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.


Özellikle bazı köylerde aşırı derecede yoğun görülen bu hastalığa , önceleri yeterli bilgi olmamasından dolayı , uzun yıllar boyunca , verem tanısı koyulmakta olduğu, yörede çalışmalar yaparak konuyu gündeme taşıyan Prof. Dr. Y. İzzettin Barış tarafından "Bu Doktoru Rehin Alalım“ isimli kitabında kendi ilginç uslübu ile dile getirilmektedir..
Genellikle bu yörede beyaz toprak olarak bilinen bu tür toprakla evlere yapılan sıva ve badananın tozları , evde toprak zeminlerin süpürülmesi , bu tür toprak tozunun uzunca süreler solunması sonucu lifli ve kristalli yapısı ile akciğer zarına yapışan buralarda tümör oluşturarak çok kısa sürede , birinci derecede akciğeri tahrip eden zeolitin , sadece solunma yoluyla etki etmekte olduğu , ağızdan alınma ya da vücuda temasla sağlığa mezotelyoma yönünden direkt etkisi olmadığı ortaya konmuştur.

Ancak , çalışmalar ilerledikçe ve konu gündeme taşındıkça , İsimleri bu yeni duyulan hastalıkla anılmaya başlayan köylerde , köylülerin ürettiği zirai ürünleri , verem ve kanser tehlikesi taşıyor diye pazarlarda kimsenin satın almadığı , zaten yoksul olan yöre halkının daha da yoksullaşması ve çevrede vebalı insanlar gibi muamele görmeye başlaması üzerine bu duruma öfkelenen köylülerin profesörü köylerinden kovduğu kitapta anlatılmaktadır.
Sonuçta bu çalışmalarla ,mezotelioma hastalığı ülkemizde tanınmaya başlanmış , sağlık teşkilatı olaya bu perspektiften bakarak alınacak önlemler almaya çalışmıştır.
Toprakların yapısı değiştirilemeyeceğine göre , riskin yüksek olduğu köylerin başka yerlere taşınması ,buralarda yeni yerleşime izin verilmemesi ,en etkin önlemlerdir ,asbest ya da fibriyolit - zeolit içeren yörelerde.
Bugünlerde durum nedir , bilmiyorum
.

KAYNAK: Astimalerji.org , toraks.org


NFH Bilim Ve Sanat Ortamı ‘nın sitesinde kitapla ilgili şu bilgilere ulaştım:

Kitap : Bu Doktoru Rehin Alalım


Dil : Türkçe

Bölüm : Sosyal Hekimlik

Yayın Yeri : Ankara

ISBN : 975-95815-0-7

Yayın Tarihi : Temmuz 1994


Tür : Kitap

Kitap No. : 423

1 yorum:

  1. Merhabalar Burak Bey..İlginç ve aydınlatıcı bir çalışma olmuş..Teşekkürler ilgiyle okudum..

    YanıtlaSil

 
Clicky Web Analytics