KÜRESEL ISINMA

KÜRESEL ISINMA NEDİR?
Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin tümü için kullanılan terimdir.


KÜRESEL ISINMANIN SEBEPLERİ
Küresel ısınmanın temel nedeni, özellikle sanayileşen ülkelerce yoğun olarak atmosfere salınan -karbondioksit (CO2) başta olmak üzere- sera gazlarıdır. Bu gazların yoğunluğunun artmasının sonucu olarak güneş ışınları atmosferde daha çok tutulur ve yeryüzü sıcaklığı artar.

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI
Sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar, kuraklık ve bunların sebep olacağı hastalıklar yüzünden milyonlarca insan ölecek.
Dünyadaki pek çok canlı türü yok olacak.
Bitki örtüsü azalacak. Dünyanın büyük bölümü çöl olacak.Küresel ısınmanın getireceği sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklık özellikle yoksulları çaresiz bırakacak.
Deniz seviyesi yükselecek, birçok ülkenin deniz seviyesindeki bölümleri sular altında kalacak.
Fırtınalar, Pasifik bölgelerinde görülen doğa olayları, Muson yağmurları sayısı giderek artacak.
NELER YAPILABİLİR?
Ülkeler bazında geniş önlemlerin alınması, en geniş kapsamlı önlem. Doğru enerji kaynaklarının kullanılması, fosil yakıttan uzak durulması bu önlemlerden birkaçı… Kyoto Anlaşması, bu yöndeki en ciddi girişimdir. Ülkelerin karbon salınımlarına kısıtlama getirmiştir. Anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında Amerika ve Türkiye de bulunmaktadır.
Bununla birlikte, dünya üzerinde üretilmiş enerjiyi kullanan herkes,
basit bireysel önlemler alarak küresel ısınmaya kattığı yükü azaltabilir.

GLOBAL WARNER NE YAPACAK?

Global Warner ekibi, tüm dünyada küresel ısınmaya karşı bilinçlendirme çalışmaları yürütecek. Çevre duyarlılığını, bir insanlık geleneği haline getirmek için dünya çapında ulaşabildiği herkesi uyaracak. Yapacağı dünya turuyla, hükümetlerin de dikkatini küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlere çekmeye çalışacak. Oluşum, kendisine Global Warner diyen ve çevresindekini de uyarmayı görev edinecek bireylerle büyüyecek…

GLOBAL WARNER ,Daha Temiz Bir Dünya İçin, Söz Verin!

Amacımız, önce Türkiye’den aldığımız sözlerle başlayıp, sonra tüm dünyada söz verecek insanlar bulmaya çıkmak. Biz dünyada hâlâ sözünü tutan insanların çokluğuna inanıyoruz. Yaptığımızın hiçbir işe yaramayacağını düşünenler olacaktır ama gelecek nesiller, onlara bırakacağımız ‘rezalet bir dünya’da yaşarken, bugün bizim neden bir şeyler yapmayı denemediğimizi sorgulayacaklardır. İşte o zaman, en azından birilerinin denemiş olduğunu bilmeleri, belki onlara daha iyi bir dünya için yapılacak bir şeylerin her zaman olabileceği umudunu verir. Sırf bunun için bile denemeye değer…
—————————————————————————————————
SİZ DE SÖZ VERİN!
Ben üzerinde yaşadığım dünyayı seviyorum. Şu anda dünyada var olan her canlının yaşam hakkına saygı duyuyor, gelecek nesillerin de üzerinde yaşanabilir bir dünyaya sahip olması gerektiğine inanıyorum. Küresel Uyarıcıyım demeden önce, küresel ısınmaya karşı aşağıda sıralanmış önlemleri alacağıma da söz veriyorum!
• Gereksiz lambaları söndüreceğime, mümkün olduğunca çevre dostu ampuller kullanacağıma, elektrikli aletlerimi stand-by’da bırakmayacağıma.
• Gereksiz benzin tüketiminden kaçınacağıma. Yakın mesafelere yürümeyi, bisikletle gitmeyi veya toplu taşıma araçlarıyla gitmeyi tercih edeceğime.
• Kimyasal madde içeren kozmetik ürünleri yerine organik olanları tercih edeceğime
• Geri dönüşümün, uygulanabildiği tüm alanlarda faydasına inanacak, plastik ürünlerin alternatifi oldukları yerde geri dönüşümlü malzeme tercih edeceğime.
• Eski kıyafetlerimi atmak yerine, ihtiyacı olan kişilerle paylaşacağıma.
• Zaruri olmadığı sürece klima yerine pencere açmayı tercih edeceğime.
• Evimde/ofisimde sıcak geldiği zaman pencere açmak yerine imkânım var ise genel (kombi vb) ısının düşürülmesini sağlayacağıma.
• Yaptığım alışverişlerde mümkün olduğunca minimal ambalajlı ürünleri tercih edeceğime, ‘geri dönüşüm süreci’ mantığını aklımda tutacağıma.
• Daha az ağacın kesilmesi için gereksiz kâğıt kullanımından kaçınacağıma, yapabiliyorsam ağaç dikeceğime.
• Isı kaybına karşı evimin/ofisimin yalıtılmasına çalışacağıma.
• Şehir içinde cip kullanımının ne kadar gerekli olduğu üzerinde bir daha düşüneceğime. Organik yakıt kullanmaya özen göstereceğime.
• Doğaya ve dünyaya saygılı olmaları için insanları uyaracağıma, benden sonraki nesillere doğaya saygıyı bir gelenek olarak öğretmeye çalışacağıma
Söz Veriyorum!

...................................................................................................................................
küresel ısınma ile mücadele için GLOBAL WARNER -KÜRESEL UYARICI sitesindeki DAHA TEMİZ TEMİZ BİR DÜNYA İÇİN SÖZ VERİN kampanyasına buradan katılıp destek verebilirsiniz

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics