Dünya alarm veriyor



Birleşmiş Milletler için hazırlanan bir raporda, acil önlemler alınmazsa Dünya'nın bir felakete doğru gittiği uyarısı yapılıyor.
Raporda dünyanın kaynaklarının yerine konamayacak bir hızla tüketildiği vurgulanıyor
Dünyanın dört bir yanından yüzlerce bilimadamının katkısıyla hazırlanan çalışmada insanlığın çevrenin kaynaklarını bu şekilde tüketerek yaşamaya devam etmesi durumunda, soyunun devamının bile tehlikeye girebileceği vurgulanıyor.
BM Çevre Programı'nın hazırladığı Geo-4 adlı raporun açılımı aslında Çevreye Küresel Bakış. Bilim muhabirimiz Richard Black, Hükümetlerararası İklim Değişimi Kurulu'nun hazırladığı raporlarla bu raporun farkını şu sözlerle açıklıyor:
"İklim değişimi raporları Dünya'nın ateşine bakıyorsa, bu rapor bize kan dolaşımında, lenflerde, bağırsaklarda ve bağışıklık sisteminde olup bitenlere dair bilgi veriyor."
572 sayfalık raporda ormancılık, temiz su kaynakları, tarım, biyolojk türlerin çeşitliliği gibi pek çok farklı unsur alanın uzmanları tarafından mercek altına alınıyor.
Raporda küresel ısınma, sürdürülebilir olmayan kalkınma modelleri ve türlerin soylarının tükenmesi konusunda acilen adım atılması gerektiği belirtiliyor.
Rapora göre balık stoklarının yüzde 30'u şimdiden yok olmuş durumda.
Raporda ayrıca kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan milyarlarca insanın başka yerlerde çözülmüş olan kirli sudan bulaşan hastalıklar gibi nispeten basit meseleler nedeniyle sağlıklarının tehlike altında kaldığına da dikkat çekiliyor.
BBC

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics