EN ÇEVRECİ ÜLKE , FİNLANDİYA..
TÜRKİYE ANCAK 70.Cİ SIRADA





Dünyaca ünlü Reader Digest Dergisinin en çevreci ülkeler klasmanında ,çevre koruma ve halkının refahına düşkünlüğü ile bilinen Finlandiya , İzlanda ve Norveç , ilk üç sırayı aldı.
Derginin " en yeşil ülkeler " listesinde ,Türkiye, Ekvador ve Ürdünün arasında kendine ancak 70 nci sırada yer bulabildi. Klasmanda , Avrupa , sekiz ülke ile ilk on arasında yer aldı..
Avusturalya sekizinci, Uruguay dokuzuncu sırada yer bulurken Almanya 21, İngiltere 25nci oldu. ABD 23ncü sırada yer aldı . 72nci sıradaki Cezayir , Afrika'dan en iyi yeri alırken , Çad , Burkina Faso , Sierra Leone ve Nijer'in arkasında Etiopya son sıraya yerleşti. Derginin " En Yeşil Kentler " listesinde hiç bir Türk kenti yer almadı.
Derginin dün yayımlanan uluslararası baskilarında yer alan liste ," hava kalitesi , su ,biyoçeşitlilik , ve sera etkisine yol açan gaz salımı " gibi çevre ölçütlerinin yanı sıra, Gayri Safi Milli Hasıla ,eğitim ve işsizlik oranı ile , halkın mutluluk seviyesi gibi kriterler de gözönüne alınarak hazırlandı. Liste hazırlanırken ,Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen İnsani Kalkınma Endeksinin yanı sıra, en büyük üniversitelerin araştırmalarından yararlanıldı.

EN YEŞİL ÜLKELER

1. Finlandiya
2. İzlanda
3. Norveç
4. İsveç
5. Avusturya
6. İsviçre
7. İrlanda
8. Avusturalya
9. Uruguay
10.Danimarka
Hürriyet, 21 Eylül 2007



HABER HAKKINDA .......


Gazete köşelerinde dikkat çekmeden duran üstte okumuş olduğunuz haberin , derinliğine analiz edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.. "Cezalar arttırılmalı" , yada " eğitim eksik beyim , eğitim" , "halk aydınlatılmalı" gibi sıradan söylemlerdeki önlemlerin çevre felaketinin önüne geçilmesi için tek başına pek bir anlam ifade etmeyeceği, sorunun çözümünün ülkelerin refah ve kalkınmışlıkları ve yoksulluğu yenmesi ile doğrudan ilgili olduğunu gösteren haber , bu açıdan son derece önemli uyarı ve ipuçları vermektedir.

0 yorum:

 
Clicky Web Analytics